West-Betuwe

IVN Wandeling Heesseltse uiterwaarden

Datum en tijd: 4 augustus, zondag van 10:30 – 12:30 uur
Kosten: € 5,-  contant te voldoen
Locatie: verzamelen op de parkeerplaats in de uiterwaarden, tegenover Waalbandijk 104 in Opijnen.

 

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Als je een verrekijker hebt, neem deze dan mee. In dit gebied is veel te zien aan planten, deze zullen ook de meeste aandacht krijgen, vogels (de vis- en zeearend hebben we een aantal keren mogen treffen), hommels, bijen, vlinders, libellen enz. Het is het gebied van de bever maar ook van reeën. Dus veel is mogelijk, maar natuur blijft natuur en wat we gaan zien blijft altijd weer de vraag. De gidsen voor de excursie zijn Machteld Kruithof en Pieta van het Hoofd.

De Heesseltsche uiterwaarden liggen in het rivierengebied tussen de dorpen Heesselt en Opijnen in de gemeente West Betuwe. Dit gebied is overloopgebied van rivier de Waal. Bij hoog water kan het dus voorkomen dat je er maar deels of zelfs helemaal niet in kunt. Maar anders is het een heerlijk gebied om te struinen en te genieten van planten, dieren en mooie vergezichten.
Het is een natuurgebied met een oude kleiput, strangen en nevengeulen met verschillende dieptes, stromend en stilstaand water, moeras, ooibos, ruigte en graslanden. De dynamiek van de rivier zorgt ook voor allerlei veranderingen, zoals oeverafslag, onderlopen bij hoog water en verplaatsen van zand. De runderen en paarden zorgen er door begrazing voor dat het gebied openblijft. Hun gezonde mest draagt bij aan allerlei voedsel voor planten, insecten en vogels.

Aanmelding: uiterlijk zaterdag 27 juli 2024 bij Inge Steen 0345-683246 of Marloes Noodelijk 0345-682086 of stuur een mail naar info(at)west-betuwe.groei.nl