West-Betuwe

Lezing 2 maart 2022 - Marianne Joosten - Iris en Hemerocallis

De familie Joosten heeft op het Ruttensepad in Rutten een der grootste collecties van Europa opgebouwd van Iris en Hemerocallis. De cottage-achtige tuin rondom de boerderij grenst aan een prachtige showtuin, waar zo’n 1500 Iris soorten tussen de 1200 Hemerocallis soorten, naast diverse andere vaste planten een plekje hebben gekregen. Hier kan men zien hoe de planten in eigen tuin toepasbaar zijn.

Deze tuin is elke zaterdag vanaf 1 april tot 1 augustus (en op andere dagen op afspraak) gratis te bezoeken.

In de lezing neemt Marianne Joosten ons mee naar het bedrijf en vertelt over de Iris en de Hemerocallis.

De Irissen, ”Godin van de regenboog” zijn er in vele soorten, de grootste groep is de Iris germanica. Deze wordt weer onderverdeeld in dwerg, middel en hoge baardirissen. Marianne vertelt hoe deze planten te scheuren en te verjongen/vermeerderen, waar ze behoren te staan in de tuin, grondsoort, zon e.d. Ook Iris sibirica en Iris ensata (de Japanse Irissen) komen aanbod. Er zijn soorten Irissen voor zeer droge grond en voor de vochtige tuin tot zelfs voor in de vijver.

De Hemerocallis, de naam betekent “Schoonheid van een dag” wordt ook uitgebreid besproken, met onder andere een uitleg over hoe de planten te delen en te scheuren zijn.

In de pauze kunt u Hemerocallissen of Irissen kopen. 

Ook kunt u vooraf een bestelling plaatsen. Als u uw bestelling doet voor 27 februari kan Marianne deze meenemen naar de lezing, dat scheelt verzendkosten.
Kijk hiervoor op www.kwekerij-joosten.nl

De avond wordt gehouden in Zalencentrum ‘De Ontmoeting’, aanvang van de lezing is om 20.00 uur. Voorafgaand aan de lezing is de algemene ledenvergadering om 19.30 uur.

Zalencentrum 'De Ontmoeting'
Achter 't Veer 20
4191 AD Geldermalsen